
RAORI i Hela Staden Uppsala
I oktober var det dags för en intervju i Hela Staden Uppsala i samband med att RAORI visade kreationer på en modevisning på UKK. Du kan läsa intervjun i sin helhet nedan:
https://helastadenuppsala.nu/2024/12/29/slow-fashion-till-uppsala/

Hanna Westergren Gendebien är modedesignern som fick nog av den ohållbara modeindustrin och satsade helhjärtat på att göra den bättre. Nu vill hon ta Slow fashion till Uppsala.
– Vi är redan flera Slow fashion-aktörer i Uppsala, så jag försöker organisera oss så att vi tillsammans kan erbjuda våra produkter här, säger Hanna.
För tjugo år sedan flyttade Hanna från Uppsala till London för att plugga mode. Efter utbildningen började hon jobba i modebranschen men blev snabbt frustrerad över dess baksidor – massproduktion, miljöförstöring och usla villkor för textilarbetarna.
– Jag fick nog av mode. Jag kände att det här går inte, jag vill inte göra det här. Det var inte vad jag hade tänkt, säger Hanna.
Istället flyttade hon till Tokyo, pluggade japanska och träffade sin man, som är från Belgien, där de så småningom bosatte sig och fick barn. Det var också där som märket RAORI började ta from.
– Jag gjorde det som ett projekt för att kunna vara hemma med mina barn i Bryssel. De har ju inte föräldraledighet som vi har, förklarar Hanna.
Med inspiration från Japans streetstyle och hållbarhetstänk kring textilier ville hon testa att göra mode på ett nytt sätt.
– Jag började sy i återvunna material och hållbara tyger i mindre skala och produktion.
Det som startade som ett litet projekt blev snart en passion och en vilja att förändra modebranschen. Idag bor Hanna i Almunge med familjen och designar kläder som hon syr i återvunna eller naturliga tyger.
– Jag brukar säga att jag gör high quality fashion made out of trash, säger Hanna.
Modeindustrins massproduktion av kläder genererar kopiösa mängder överblivna textilier, som bränns upp eller hamnar på stora lager och i naturen. Varje sekund dumpas ett lastbilsflak med textilier runt om på olika ställen i världen.
– Och vi snackar inte bra tyger, för det är ju Shein och Temu som har accelererat det här.
Varje svensk köper ca 14 kg textilier per år och hälften av det hamnar i soporna. 60 % av det materialet hade kunnat användas igen.
– Genom att ”rädda” tyger från återvinningsstationerna kan jag sy kläder av dem istället och på så vis ge dem en andra chans.
När Hanna skapar sina kläder fokuserar hon också alltid på att det ska gå åt så lite spill som möjligt.
– Det är det viktigaste för mig, att man inte kastar tyg.
Slow fashion kan beskrivas som är allt som Fast fashion inte är.
– Istället för massproduktion gör jag ett plagg i taget. Istället för färdigsatta storleksordningar som kvinnor måste passa in i gör jag måttanpassade plagg, säger Hanna.
I centrum för klädernas design står bekvämlighet, femininitet, minimalism och kvalité. Många av kunderna är återkommande och har vanligtvis svårt att hitta kläder som passar dem.
– De köper ett par brallor som inte passar, går sönder eller blir för små när kroppen förändras, säger Hanna.
Ett besök på Hannas textilstudio är en annorlunda erfarenhet.
– Det är ofta en ganska mysig upplevelse. Vi är här hemma hos mig, vi pratar lite, jag mäter och gör sedan ett perfekt plagg som passar dem. Då blir de glada och kommer tillbaka.